Едва ли има място, където Рапети Петък се отбелязва толкова зрелищно и емоционално, колкото във Филипините. Тук всяка година се правят спектакли, инсцениращи разпятието на Исус. При това ръцете на актьора, който играе Исус, наистина се пробиват с метални пирони.

Филипинската католическа църква не е във възторг от тези местни традиции. Църквата настоява, че тялото трябва да се усмирява, а не наранява, и подобни спектакли имат фанатичен характер. Но подобни мероприятия се случват в двата най-големи града на страната вече 55 години. Затова те са се превърнали в традиция.

В Интернет може да се открие списък с всички филипинци, които някога са участвали в това представление и са позволили да бъдат разпънати на кръст. През 2008 година в тази роля са влезли дори 15 годишно момче и 18 годишно момиче (в град Паомбонг). Най-често хората се съгласяват да го направят веднъж. За разлика от Рубен Енахе. Към днешна дата той е бил разпъван на кръст 33 пъти.

Някога Рубен е работил на строеж и паднал от третия етаж. За всеобщо учудване, той оцелял. Рубен решил, че това е Божия благословия, и от този момент нататък започнал всяка година да участва в спектаклите на Разпети петък в ролята на Исус. Първоначално човекът се заклел пред Бог, че ще премине през мъките 27 пъти, в знак на благодарност. През 2013 година той се подложил на мъченията за 27 път. Но след това не се появили желаещи да заемат неговия „пост“, затова следващата година той пак изиграл Исус.

Миналата година Рубен призна, че забиването на пирони в ръцете му вече не му причинява болка. Обикновено тези рани заздравявали за месец. Но ако забиваш пирони в едно и също място повече от 30 години, лекарите не изключват, че нервните окончания в тази част на тялото умират. Затова тази година Рубен обяви, че това е била предпоследната година, в която влиза в ролята на разпънатия на кръст Исус. Сега Рубен е на 58 години и той иска да намери приемник за тази отговорна роля.

По думите на Рубен, той търси такъв човек, който би бил благочестив и скромен, който не би парадирал с ролята си и бил напълно честен пред Господ в своите намерения. Това, че бива разпъван кръст, Рубен смята за чест – „това е най-малкото, с което мога да благодаря на Бог за великодушието му“.

Превод и редакция: Trafficnews.bg