Френските власти са изготвили черен списък с около 3 хил. чужди граждани, които няма да бъдат допуснати в страната за започващото след два дни Европейско първенство по футбол, съобщи България он еър.

Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че в списъка попадат не само лица, заподозрени в тероризъм, но и футболни хулигани, които могат да представляват заплаха за реда и сигурността по време на турнира.

Франция е предприела извънредни мерки за сигурност. Освен френски полицаи за реда на и около стадионите ще се грижат над 100 униформени от други държави, в това число и от Русия.

Междувременно в Лион френските спецчасти и екипи за бързо реагиране проведоха поредното антитерористично учение.

То включваше реакция при бомбен атентат, последвала от нахлуване на въоръжени екстремисти в зоната, където футболните фенове ще се събират, за да гледат мачовете на голям екран.

"Дали сме подготвени? Ами смятам, че това, което показахме преди малко тук в Лион и в други френски градове дава отговор на въпроса. Да, подготвени сме, бдителни сме и сме спокойни, че празникът ще премине без инциденти", коментира представител на френските власти.

В Лион предстои да се изиграят няколко срещи от груповата фаза, сред които Белгия – Италия и Португалия срещу Унгария, както и срещата от 16-тинина финала и полуфинала.

TrafficNews.bg