Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейскиясъюз. Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите РосенПлевнелиев и Милош Земан. Българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега, съобщи президентският прессекретариат.

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви президентът Плевнелиев.

"Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация", коментира българският президент.

По думите на държавния глава, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

"Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути", категоричен беше Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.

"Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество", каза още Плевнелиев в чешката столица.

В Пражкия замък българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха "на 4 очи", след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

TrafficNews.bg