Най-малко 128 случая на новия британски щам на коронавируса са установени в Турция. Това съобщи представител на Научния съвет за борба с епидемията от COVID-19 проф.д-р Мустафа Неджми Илхан, декан на медицинския факултет на университета Гази пред медиите.

 "Данните показват, че британският мутирал щам на коронавируса бележи разпространение в редица провинциални области. Това означава, че щом вече е установен в Токат, по всяка вероятност ще го има и в метрополиите Истанбул и Анкара. Броят на установените случаи 128 показва, че новият щам на вируса вече се разпространява на територията на Турция", каза той.

Ученият коментира, че в Турция не разполагат с конкретно потвърждение на твърденията, че новият щам на вируса е по-заразен, но не толкова смъртоносен, колкото предишния.

"Понеже мутиралият щам е нов за нас, не можем да потвърдим или отречем твърденията. Но ако смъртните случаи скочат например с около 30 на сто, значи, че и пораженията са високи. И следователно трябва да бъдем внимателни", посочи проф. д-р Мустафа Неджми Илхан.