Британец разпозна 13-годишния си син във видеозапис на организация "Ислямска държава", разпространен миналия петък, съобщава електронното издание на в. "Фигаро".

На записа се виждат петима кюрдски пленници на колене, облечени в оранжеви гащеризони. Те са застреляни от деца във военни униформи. Сред тези малки убийци британецът е разпознал сина си, отведен в Сирия от бившата му съпруга Сали Джоунс.

47-годишната Джоунс приела исляма през 2010 г. и заминала в Сирия заедно с новия си спътник в живота - радикализиран британец.

Бащата на 13-годишното дете, превърнато в убиец на ИД, разказва, че не е виждал сина си от три години, когото описва като жизнерадостно, любвеобилно, чувствително дете.

"Има сини очи и руси коси и беше напълно нормално дете, много умно. Гневен съм на бившата си жена, че отведе едно невинно дете, неспособно да разграничи доброто от злото. В тази възраст децата са лесно податливи на влияние. Бих искал да разбера какво е накарало една майка да постави сина си в подобна ситуация. Отвратително е как са промили нейния мозък и мозъка на детето", допълва британецът, чието име не се съобщава.

Сали Джоунс на времето била пънк китаристка, а днес е една от най-издирваните терористки в света, пише БТА.

Включена е в черния списък на ООН. Тя сменила името си в Сирия на Сакинех Хюсайнел и е начело на женската бригада на ИД "Ал Хансаа". Радикализираният й приятел е убит през 2015 г. при удар с американски безпилотен самолет.

TrafficNews.bg