Държавата ще изпълни поетия ангажимент към Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, дори направо "ще го осинови". Това увери Бойко Борисов по време на работна среща с ръководството и с личния състав на факултет "Авиационен" на Националния военен университет и командването на Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски".

Премиерът подчерта, че се дават два милиарда лева за нова техника, за която трябват висше майсторство, знание и умение.

"Мога да кажа, че държавата ще "осинови" това училище, защото има голяма перспектива", посочи Борисов. После уточни, че става въпрос не само за подготовка на пилоти, но и на наземен състав, инженери, технолози.

Премиерът подчерта, че се дават два милиарда лева за нова техника, за която трябват висше майсторство и знания Той добави, че трябва да се подобрят и битовите условия. Борисов вече е възложил на ръководството да се видят терени за общежития и в Плевен, защото ще има обучение и на цивилни пилоти, инженери, наземен състав.

"Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие" заяви премиерът. И обеща през октомври догодина магистрала "Хемус" да  стигне до Плевен, което ще бъде голяма придобивка и за преподаватели, за родители, за семействата.

 

Министър-председателят изтъкна, че всичко, което се прави за региона, ще помогне за ускореното му развитие, така както се случва в Южна България и даде примери с Димитровград. "Има ли път - има инвеститори", бе категоричен Борисов.

По думите му ръководството на училището трябва да бъде смело, защото ще се възстанови и базата "и най-вече производство - дали ще е за самолети, дали ще е на дронове". Премиерът добави, че министър Каракачанов е в преговорен екип с поставени много условия, който заминава за САЩ.

Премиерът бе придружен при посещението си в Долна Митрополия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

"Преди точно 31 дни бяхме в тази зала, когато премиерът пое ангажимент да приключим в най-скоро време с решението за възстановяване на висшето военновъздушно училище. Първоначално беше това да се случи за Гергьовден, но премиерът даде инструкции на ресорните министри и ведомства за Великден, защото това е денят, в който освен, че почитаме един голям християнски празник, е символичен за възкръсването на българското висше военно училище. Една мечта, за която няколко поколения полагат усилия", заяви на свой ред министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Сериозни усилия правеше и кметът на общината. Нашата среща беше на 2 април. На 10 април МС одобри решение, в което първо одобрява проекта на решение на Народното събрание за откриване на висшето военновъздушно училище и второ, предложи на НС да вземе подобно решение.

На 18 април парламентът одобри предложението на МС и реши откриването на Висшето военно училище с наименование Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски". От 1 януари се възстановява висшето военновъздушно училище. Всички, които са започнали във факултета и завършат след 1 януари, ще вземат диплома от новото висше военновъздушно училище", завърши Каракачанов.