В Съвета за сигурност на ООН късно снощи завърши третият кръг от гласуването за нов генерален секретар на световната организация и според неофициални информации кандидатите на България и Сърбия, Ирина Бокова и Вук Йеремич са се класирали на трето място, предаде БТА, като цитира световните агенции.

Бившият премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата, както бе и при предните два кръга, съобщават дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс".

15-те страни в състава на Съвета за сигурност гласуват за всеки един от 10-те кандидати, а възможностите в "бюлетината" са": да се насърчи, да се обезкуражи или без мнение. Гутериш е събрал 11 позитивни, три негативни и един неопределен глас.

Според дипломати, цитирани от "Гардиън", в момента само категорично неодобрение на Русия може да спре Гутериш да заеме поста. Москва лобира кандидат от източна Европа да бъде новият генерален секретар на ООН. Надеждите са на следващото четвърто гласуване през септември да се стигне до консенсус и Съветът за сдигурност да препоръча на Общото събрание на ООН кандидат през октомври.

Изненадващо на втора позиция излиза словашкият външен министър Мирослав Лайчак с девет позитивни, пет негативни и един неопределен глас, съобщава "Гардиън". На предишното гласуване той бе едва 10-ти.

Според британския посланик в ООН Матю Райкрофт вече започват да се открояват фаворити в състезаниието.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич са на трето място с по седем позитивни, пет негативни и три неопределени гласа. При предишното гласуване Бокова беше пета. Разбивката на гласовете й досега показва, че все още е доста далеч от достигането на подкрепата, от която се ползва Гутериш.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg