Музикантът Боб Дилън няма да присъства на церемонията по връчването на Нобеловите награди през декември, за да приеме лично своя приз за литература. Причината е, че по това време изпълнителят има „други ангажименти“, съобщиха от Шведската академия, цитирани от БГНЕС.

„Академията получи писмо лично от Боб Дилън вчера, в което той обяснява, че не може да дойде през декември и оставя на Стокхолм да приеме Нобеловата награда за литература“, се казва в изявление по темата.

Дилън, който в момента е на 75 години, бе удостоен с наградата, заради това, че създаде "нов поетичен начин на изразяване в рамките на великата американска музикална традиция“, заявиха от Шведската академия при обявяването на отличията през октомври.

Американският автор и изпълнител, художник, писател и актьор е култова фигура в рок-музиката през последните пет десетилетия.

Според списание „Ролинг Стоун“ той е втори по значение изпълнител в историята на съвременната музика след „Бийтълс“. Списание „Тайм“ го нарежда след 100-те най-влиятелни хора на това 20 век.

През 2008 г. Дилън получи „Пулицър“ за водещо влияние в популярната музика и американската култура и лирически композиции с изключителна поетична сила“.

TrafficNews.bg