Биткойнът продължи да поскъпва рязко и в сряда, достигайки ново исторически връх над 52 000 долара, като това става само ден, след като водещата криптовалута успя да преодолее важната психологическа бариера от 50 000 пункта.

Новото възходящо движение е факт, въпреки че някои анализаторите предупредиха, че устойчивостта на тези цени на биткойна е под въпрос с оглед на повишената пазарна волатилност.

Най-популярната криптовалута поскъпна днес с нови близо 8% до пореден рекорден връх от 52 507 щатски долара, с което пазарната капитализация на биткойна надвиши 900 млрд. долара.

Основна подкрепа за продължаващото възходящо рали е признанието, което най-голямата дигитална валута започна да печели след инвеститорите от т.нар. "мейнстрийм" и от страна на редица водещи компании като Tesla, Mastercard и BNY Mellon, съобщава БНР.

Някои анализатори обаче предупредиха, че биткойнът все още е далеч от това да се превърне в широко използвана форма на плащане.

"Понастоящем биткойнът не е ефективен начин за трансакции с голям обем и със сигурност не е актив, който може да поддържа стойността си, вместо да се обезцени рязко, тъй като волатилността на неговите цени от 80% е десетина пъти по-висока от тази при еврото и седемкратно по-висока от тази при руската рубла", каза Харли Басман, управляващ партньор в Simplify Asset Management, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки това, това е напълно легитимен спекулативен актив, доста подобен на "холандските лалета" през 1636 г. Ще срещне ли същата съдба? Това е неясно. С оглед на това оразмерете риска си по подходящ начин", посочи той.

От миналия март насам биткойнът нарасна осемкратно и добави пазарна стойност от над 700 млрд. долара от септември.

В момента около 78% от издадените биткойни са или изгубени, или държани с много малко намерение за продажба. Това оставя по-малко от 4 милиона биткойни да бъдат споделени между бъдещите участници на пазара - включително големи институционални инвеститори като PayPal, Square, компании от индекса S&P 500 като Tesla и борсово търгувани фондове, посочи пред Ройтерс доставчикът на блокчейн данни Glassnode.