2021 година със сигурност е била трудна за много хора, включително и за Бил Гейтс. Той признава, че предпочита да се фокусира върху професионалния си живот, но годината е била кошмарна заради развода му с Мелинда Гейтс, след 27 години брак.

"Мелинда и аз продължаваме да ръководим заедно фондацията си и сме намерили добър нов работен ритъм, но не мога да отрека, че това беше година на голяма лична болка за мен. Адаптирането към промяната никога не е лесно, независимо каква е тя", казва Гейтс.

Най-големите предизвикателства за него са били изолацията, липсата на контакт лице в лице, защото гнездото му е опустяло. Освен раздялата със съпругата му, Гейтс омъжи по-голямата си дъщеря Дженифър, която също тръгна по своя път. Двете му по-малки деца също напускат семейния дом и той остава сам в него, което за него е „много травмиращо”.

Той споделя, че да бъдат около него много му липсва, защото работата не е всичко - дори и за него.

"Това е странно и дезориентиращо преживяване...Личният ми свят никога не е бил толкова пуст, колкото през последните дванадесет месеца", пише Гейтс. И допълва, че тази година на "големи преходи" е преминала и в много размисли за пандемията и за дългосрочните последствия от нея за всички.

Според него хората са загубили доверие в институциите, както и от липсата на контрол върху медиите, социалните мрежи и разпространението на невярна информация. През 2022 г., Гейтс ще акцентира усилията си върху книгата за подготвеността ни за пандемията, която предстои да издаде.

Той смята, че през следващите две-три години по-голяма част от работните срещи ще се провеждат във виртуална метавселена и с 3D аватари, което буди оптимизъм в него, тъй като това е свързано с технологичното развитие, до което пандемията доведе - в образованието, медицината, работата от вкъщи, предава Forbes.