Белгийските власти подготвят забрана за продажба на анонимни SIM карти за мобилни телефони, съобщи източник в парламента на страната, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„След великденските празници (след 4-и април) парламентът ще започне разглеждането на законопроект, който забранява продажбата на SIM карти за мобилни телефони, без да се представи документ за самоличност“, разкри източникът.

По думите му след приемането на закона всички SIM карти ще бъдат регистрирани в специален списък, в който ще се посочва националния регистрационен номер на техния притежател – електронният код на неговия паспорт.

“Това е необходимо за ограничаване възможностите на членовете на терористичните организации да осъществяват скрита комуникация”, подчерта събеседникът.

По думите му властите обсъждали въвеждането подобна мярка в продължение на три години. Но законът се натъквал на съпротивата от парламентарната комисия за правата на човека, според която това е нарушаване на правата на личния живот, а също на комисията за защита правата на потребителите - тя пък се опасявала от възможността за комерсиализация на списъка със SIM картите и използване на данните му за маркетингови цели и разпространение на рекламни продукти.

При атентатите на летището и на метростанция в Брюксел на 22 март загинаха 32 души, а ранените достигнаха 340 души.

Още новини ТУК

TNS.bg