Американският президент Джо Байдън започна да отменя някои от ключовите политики на Доналд Тръмп, часове след като положи клетва.

В първоначалните си актове като 46-и президент на САЩ, той подписа 15 изпълнителни заповеди - първата, за да засили федералния отговор на здравната криза.

Други заповеди обърнаха позицията на администрацията на Тръмп по отношение на изменението на климата и имиграцията.

Освен това Джо Байдън стартира своя мандат, подписвайки поредица от имиграционни изпълнителни действия, като бързо прекрати националната извънредна ситуация, която отклони милиони долари към граничната стена.

Байдън очерта амбициозна програма за имиграцията по време на предизборната си кампания. Той планира тя да обърне действията на неговия предшественик, обещавайки да въведе цялостно имиграционно законодателство и да поддържа програми, които да предоставят облекчение на имигрантите, живеещи в САЩ.

Въпреки че някои промени могат да бъдат стартирани чрез изпълнителни действия тази седмица, други промени в имиграционната политика ще отнемат повече време.

Програмата DACA

Програмата за отложено действие за пристигането на деца от управлението (Deferred Action for Childhood Arrivals)  на Обама, която предпазва имигрантите без документи, дошли в САЩ като деца от депортация, бе в неизвестност, откакто президентът Доналд Тръмп се опита да я прекрати през 2017 г.

Докато Върховният съд се опита да спре опита на Тръмп да сложи край на „DACA“, администрацията му продължи да се напира за ограничение на програмата.

Байдън подписа президентски меморандум, с който нареди на секретаря по националната сигурност, в консултация с главния прокурор, да предприеме действия за запазване на програмата. Предложеното от Байдън имиграционно законодателство ще включва непосредствен път към гражданството на бенефициентите по програмата.

Отмяна на забраната за пътуване в мюсюлмански страни

Тръмп започна председателството си, подписвайки набързо съставена изпълнителна заповед, ограничаваща влизането в САЩ от предимно мюсюлмански страни. Байдън реши да отмени тези забрани.

Той също така ще възложи на Държавния департамент да рестартира обработката на визи за засегнатите страни и ще призове за преглед на други практики за „екстремно проверка“ на администрацията на Тръмп.

Имиграционният законопроект на Байдън включва разпоредба, която би ограничила президентските правомощия да издава бъдещи забрани.

Отмени заповедта на Тръмп за изключване на гражданите от преброяването

Тръмп подписа президентски меморандум миналата година, който би изключил имигранти без документи, когато разделя местата в Камарата на представителите между щатите. Байдън подписа отмяна на  заповедта на Тръмп и ще се ангажира да представи на Конгреса разпределение, което е "справедливо и точно".