Президентът Джо Байдън отмени забраната на Доналд Тръмп транссексуални американци да се присъединят към военните. Забраната беше обявена от Тръмп по време на първата му година от управлението му.

Транссексуалните военнослужещи вече няма да бъдат обект на разделение въз основа на полова идентичност“, заяви Белият дом.

През 2019 г. е имало 8 980 активни трансджендър войници, според данните на Министерството на отбраната.

"Президентът Байдън вярва, че половата идентичност не трябва да бъде пречка за военната служба и че силата на Америка се намира в нейното многообразие", се добавя в изявлението на Белия дом.

Новият министър на отбраната Лойд Остин, пенсиониран генерал от армията, заяви в изявление:

„Департаментът незабавно ще предприеме подходящи политически действия, за да гарантира, че лица, които се идентифицират като трансджендър, има право да влиза и да служи на страната в своя самоидентифициран пол. Въоръжените сили на Съединените щати се занимават с защита на нашите съграждани от нашите врагове, чужди и вътрешни. Вярвам, че изпълняваме тази мисия по-ефективно, когато включваме всички наши съграждани“.

Тръмп обяви в Twitter през 2017 г., че страната вече няма да приема трансджендър американците да служат в армията, позовавайки се на „огромни медицински разходи и смущения“. Забраната е влязла в сила през април 2019 г. Войници, който вече са били на служба, имали право да продължат, на новобранците обаче не било разрешено.

Джим Матис, тогавашният министър на отбраната, усъвършенства политиката, за да я ограничи до лица с анамнеза за полова дисфория или когато биологичният пол и идентичност на човек не съвпадат.

Президентът Байдън многократно заяви, че планира да отмени тази и други забрани, "за да подобри справедливостта и да подкрепи цветни общности и други недостатъчно обслужвани общности".

Това бе поредният пример от страна на Байдън, използващ изпълнителни заповеди, за да отмени политиките от ерата на Тръмп.

Той вече е подписал заповеди за спиране на строителството на граничната стена на Мексико, отменяне на забраната за пътници от няколко мюсюлмански страни и стартиране на инициатива за подобряване на расовата справедливост.