Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън назначи днес Рейчъл Ливайн за свой помощник-министър на здравеопазването, съобщава "Ройтерс". В случай на одобрение от Сената, Левайн ще бъде първият официален трансджендър, който ще служи като федерален служител.

В момента Рейчъл Левайн заема поста на здравен секретар на Пенсилвания и от началото на коронавирусната пандемия води този американски щат през кризата с общественото здраве, предизвикана от Covid-19.

"Д-р Рейчъл Ливайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в този критичен момент и след това", посочи Джо Байдън.

В изявление от преходният екип на Байдън се отбелязва, че д-р Ливайн е бил потвърждавана три пъти от контролирания от републиканците местен парламент на щата Пенсилвания и, ако бъде одобрена и от Сената на САЩ, тя ще бъде първият транссексуален федерален служител, потвърден от американските законодатели.

В Сената на САЩ днес започват изслушванията по номинациите за ключови постове в правителството на новоизбрания президент, включително за министерствата на финансите, на отбраната и за Държавния департамент, предаде ДПА.

Сред първите кандидатури е тази на Джанет Йелън - бивша председателка на Федералния резерв, чиято номинация ще бъде обсъждана и ще очаква утвърждаване от финансовата комисия за министър на финансите. 

Номинираният от Байдън за държавен секретар Антъни Блинкън ще отговаря на въпроси в комисията по външните работи, а Лойд Остин ще застане пред комисията по въоръжените сили, която ще обсъжда кандидатурата му за министър на отбраната.