„Нашите сили не отиват в Европа, за да се бият в Украйна, а да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток“, заяви американският президент Джо Байдън. 

Министърът на отбраната на САЩ е разпоредил разполагането на 7000 американски военнослужещи в Европа, каза високопоставен служител на отбраната пред репортери малко след съобщението на президента на САЩ Джо Байдън.

Байдън каза, че е разрешил „разгръщането на наземни и въздушни сили, които вече са разположени в Европа“, в Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. Той също така каза, че е разрешил изпращането на "допълнителни сили на САЩ" в Германия като част от отговора на НАТО, включително някои сили, които бяха поставени в готовност преди няколко седмици.

„Това ще включва боен екип на бронирана бригада със свързани способности и възможности. Те ще се разположат в Германия, за да успокоят съюзниците от НАТО, да възпират руската агресия и да бъдат готови да подкрепят редица изисквания в региона. Очакваме те да заминат през следващите дни“, каза служителят.

Байдън на няколко пъти заяви, че американските войски няма да участват в конфилкта между Русия и Украйна.