Американският президент Джо Байдън проведе първия си разговор с руския президент Владимир Путин. Разговорът се проведе по телефона. Байдън встъпи официално в длъжност като президент на САЩ на 20 януари. 

Путин поздрави Байдън за избирането му на поста. Прессекретарят на Байдън Джен Псаки обяви и на кои теми са разговаряли двамата. Сред тях е новия ядрен договор START, който администрацията на Байдън се надява да удължи; Руска агресия в Украйна; кибер атаката в САЩ, за която беше обвинената Русия, намесата на Москва в президентските избори в САЩ и отравянето на Навални. 

"Неговото намерение беше също така да даде да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на националните ни интереси в отговор на злобни действия от страна на Русия", каза Псаки.

Дългият списък с теми за първия разговор на Байдън с Путин илюстрира проблемното състояние между Вашингтон и Москва, което той наследи от предишната администрация. Байдън обвини своя предшественик Доналд Тръмп, че е твърде слаб към Русия, обвинявайки го, че е "кученце на Путин" по време на един от общите им дебати.

Байдън се надява да заеме по-твърда позиция с Путин, заявиха официални представители. Той е разпоредил преглед от административните агенции по въпроси, свързани с Русия, и може да наложи нови санкции на страната.

Но той също направи първоначална оферта за дипломация по ядрения договор, предполагайки, че е отворен за насърчаване на работни отношения с Путин.

Двамата са се срещали няколко пъти, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.