Австрийското подразделение на руския газов гигант "Газпром" - „Gazprom Austria GmbH, е подало молба за несъстоятелност и се надява на преструктуриране, съобщи Ройтерс, като цитира адвокат на фирмата.

Причината за фалита на компанията е спирането на доставките на руски газ заради спора с германската Uniper. Германската енергийна компания заяви през ноември, че е започнала арбитражен процес за милиарди евро компенсация от „Газпром“ заради недоставен природен газ.

Експортното подразделение на руския газов гигант отрече тогава, че е в нарушение на договора по отношение на доставките на синьо гориво за Uniper и заяви, че не приема законността на претенциите на компанията.

Австрия беше една от най-зависимите от вноса на руски газ страни – около 80% от цялото вътрешно потребление.

„Gazprom Austria GmbH се стреми да постигне споразумение с всички участващи страни като част от процеса на преструктуриране“, казва адвокатът. 

Припомняме, че  "Газпром" напусна 5 от бензиностанциите си в Пловдив. На тяхно място влиза Shell. Магазините в бензиностанциите вече са празни, всички отличителни знаци на руската компания са свалени, като скоро обектите да бъдат ребрандирани. 

 

5 бензиностанции на "Газпром" в Пловдив стават ShellБританската компания купува бившите обекти на "Емко- М"