Австрия стява поредната страна, която въвежда допълнителни мерки при влизане в страната, за да ограничи разпространението на заразата. От днес всички, които искат да преминат на територията й, ще се нуждаят от специална електронна регистрация. Тя трябва да бъде направена на сайта на австрийското правителство. Задължението е валидно и за австрийските граждани.

Остава десетдневната карантина, която може да бъде прекратена с отрицателен PCR тест след петия ден. В наредбата са предвидени изключения: хората, които влизат ежедневно в Австрия за работа, минаващите транзит и пристигащите по наложителни семейни причини са освободени от регистрация и карантина.

При онлайн регистрацията се попълват имената, данните за контакт и точното местонахождение преди влизане в Австрия. Това дава възможност да се предотвратят случаите на изплъзване от карантината, например за лице, което от Швеция минава през Финландия за Австрия. Освен това трябва да се упомене адресът в страната и по възможност да се отбележи предполагаемата продължителност на престоя в Австрия.

Ако лицето е направило PCR тест в чужбина, което при командировките е предпоставка за освобождаване от карантина, може да го приложи електронно към регистрацията. Формулярът се намира на електронната страница www.oesterreich.gv.at на немски и английски.

От днес влизащите в Австрия са длъжни да представят на контролните гранични власти електронно или разпечатано на хартия потвърждение за попълнен и изпратен формуляр. Информацията е изпратена по електронен път на 200 000 регистрирани живеещи в чужбина австрийци и на 2500 регистрирани туристи. Целта на новата мярка е да се проследят контактите в случай на зараза с коронавирус.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.