Военно-въздушните сили на Либийската народна армия (ЛНА) на Халифа Хафтар ще започнат да нанасят удари по цели в Триполи, предава РИА Новости, позовавайки се на информация от оперативния щаб на военно-въздушните сили на ЛНА.

Датата на началото на въздушната операция не се уточнява, но са отправени препоръки към населението да не доближава военни обекти. ЛНА е взела това решение, след като били изчерпани всички „традиционни методи” за водене на война при освобождаването на Триполи.

През 2011 г. международната коалиция, начело със САЩ и НАТО, проведе операция в Либия, в резултат на която бе убит Муамар Кадафи и бе свален неговия 40-годишен режим на управление. Оттогава кризата в страната продължава. На изток, в град Тобрук заседава законно избраният парламент, подкрепян от Либийската народна армия, оглавявана от Халифа Хафтар.

На запад, в Триполи, действа Правителство на националното съгласие (ПНС) начело с Файез ал-Сарадж. Правителството е сформирано с подкрепата на ООН и Европейския съюз. 

В началото на април лидерът на ЛНА Халифа Хафтар започна настъпление към Триполи за „освобождаване от терористите”. Лоялните на правителството въоръжени формирования в отговор обявиха началото на операция „Вулкан на гнева”.

През последните дни военновъздушните сили на ЛНА обстрелваха няколко позиции и складове за оръжия в различни райони на Триполи. По данни на Световната здравна организация, в резултат на боевете са загинали повече от 740 души, а повече от 4,4 хиляди са ранени.

Снимка: БГНЕС