Денят на страшния съд е все по-близо. Ново проучване за климатичните промени показва, че до 2100 година нивото на световния океан ще се повиши два пъти повече от очакваното.

Учени смятат, че заради ускореното топене на Гренландия и Антарктика нивото на водата в световния океан ще се повиши с два метра. Само преди няколко години прогнозата беше, че увеличението ще е под метър.

Катастрофалната прогноза ще принуди стотици милиони души да мигрират, тъй като водата ще залее постепенно домовете им. Според прогнозите водата ще заличи близо 1.79 милиона кв. км земя - колкото е размерът на Либия. Водата ще залее площ, която е предимно в земеделски райони - например делтата на река Нил. Заплашени ще са и големи градове като Лондон, Ню Йорк и Шанхай.

Експертите предвиждат огромна миграционна вълна - 200 пъти по-голяма от тази, на която ставаме свидетели в момента заради конфликта в Сирия.

Въпросът за повишаването на океанското равнище се превърна в една от най-спорните теми, които касаят климата на планетата ни. За пръв път е повдигнат през 2013 година в доклад Междуправителствена експертна група по климатични промени.

В документа учените обясняват, че заради продължителното затопляне на планетата и без предприемане на каквито и да било мерки за редуциране на вредните емисии, нивото на световния океан ще се увеличи с 98 см до 2100 година.

Днес цифрите изглеждат доста по-различно и превръщат сценариите за Апокалипсиса в много по-близки и много по-реални, а с това и ужасяващи. Според учените, ако вредните емисии се отделят със същите темпове, то нивото на световния океан може да се вдигне между 62 см и 238 см до края на 21 век. Това ще се случи в свят, в който температурата се е повишила глобално с около 5 градуса по Целзий - един от най-ужасяващите сценарии за развитието на глобалното затопляне, обясняват от BBC.