САЩ, изправени пред обезпокоителна пета вълна на коронавирус заради варианта Омикрон, съобщиха вчера за над 1 милион нови заразени, което е световен рекорд за денонощие, предаде Франс прес, като се позова на университета "Джонс Хопкинс".

Страната е отчела до 20,30 ч. местно време снощи пик от 1 080 211 нови случая.

Трябва да се има предвид обаче, че в понеделник по принцип се регистрира увеличение в броя на случаите, особено след тридневен уикенд, какъвто беше случаят с новогодишните празници.

При все това новите случаи за денонощие вчера са над два пъти повече, отколкото предходния понеделник след тридневния уикенд за Коледа, отбелязва университетът. Д-р Антъни Фаучи, главен съветник на Белия дом за здравната криза, заяви в неделя, че нарастването на случаите на коронавирус в САЩ представлява "почти вертикална" линия, предава БТА.

Омикрон вече е преобладаващ вариант в страната. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) през седмицата до 25 декември този вариант е бил установен в около 59 процента от случаите.

Д-р Фаучи каза, че очаква сегашната вълна да достигне връхната си точка след няколко седмици, след което да започне спад, както стана в Република Южна Африка.

Хоспитализациите и смъртните случаи в САЩ напоследък се увеличават, но в много по-малка степен. По данни на ЦКПЗ близо 206 милиона американци, тоест 62 процента от населението, са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19, като 69 милиона са си поставили и бустерна доза.