Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър заяви, че американският военен контингент наброява 2500 военослужещи в Афганистан и също толкова в Ирак. 

Това е израз на желанието на президента Доналд Тръмп да сложи край на "безкрайните войни" на Америка, предаде "Франс прес".  

"Разпоредено от президента Тръмп, изтеглянето, което обявих на 17 ноември, намалява американския военен персонал в страната (Афганистан) до най-ниското ниво от 2001 г. насам", добави Милър, назначен на този пост в началото на ноември след уволнението на предшественика му Марк Еспър, който не бе склонен да ускори изтеглянето.

"Днес САЩ са по-близо от всякога до слагането на край на близо 20 години войни", заяви Милър и добави: "С 2500 военнослужещи командването има всичко необходимо за защита на Америка, нашия народ и нашите интереси". В Ирак американският военен контингент също бе намален до 2500 военнослужещи, съкращаване, което "отразява нарасналите способности на иракската армия", посочи шефът на Пентагона. Това съкращаване "не означава промяна в политиката на САЩ", подчерта Милър. "САЩ и коалиционните сили остават в Ирак, за да гарантират трайна победа" над групировката "Ислямска държава", допълни той. "Ще продължим да имаме антитерористична база в Ирак, за да подкрепяме силите на нашите партньори с въздушни и разузнавателни способности", посочи Милър и добави: "Повечето операции в Ирак вече се извършват от нашите иракски партньори."