След като през 1959 г. Фидел Кастро сваля президента Фулхенсио Батиста, Куба инициира национализация на американската собственост на острова. САЩ бързо репликира действията на Кастро и налага постепенно пълни търговски санкции. Така бизнес отношенията между страните се разтрогват до вчерашна дата, когато 57-годишният лед бе разрушен с отварянето на хотела в Хавана под американския бранд Four Points by Sheraton.

Небезизвестната верига е избрала да се помещава в реновираната сграда на  някогашен военен хотел. От ключово значение се оказва нейното местоположение – в сърцето на квартал Мирамар, известен като дипломатическото средище на Хавана, където са ситуирани посолствата на Канада, Америка, Франция, Германия, Китай, Испания и други. В хотела можете да прекарате нощ на цената от 246 долара.

TrafficNews.bg напомня, че това се случва само три месеца след историческото посещение на президента на САЩ Обама в Куба. Това бе първата визита на американски президент в страната от 88 години. Той бе приет на аудиенция от брата на Фидел Кастро, Раул Кастро, който оглави страната през 2008 г. Преди около година САЩ поеха нов курс в отношенията си със социалистическия остров и наложиха частично вдигане на ембаргото в областта на чуждите инвестиции. В близък хоризонт се очаква да се легализират чуждестранни сделки, касаещи малкия и средния бизнес, но само Конгресът има правомощия да прекрати пълните икономически и политически рестрикции към Хавана. Републиканците са против такива действия, поради режима в Куба и репресивните действия от страна на политическия елит към медиите, както и претенцията им за тотална хегемония и еднопартийно управление.

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg