9-годишно момче от Пакистан успява да разобличи полицаите, убили семейството му. Часове след като губи родителите и сестра си, детето разобличава прикритите действия на полицията.

На 20 януари т.г. пакистанската полиция заявява, че е елиминирала "четирима терористи" по време на "разузнавателна операция", пише BBC. В изявлението се казва, че те ("терористите") са шофирали кола и мотоциклет, и били въоръжени. Отбелязано било също, че "терористите" започнали да стрелят по полицаите, които отвърнали на огъня само при самозащита.

Но когато Умайр Халил започва да говори пред репортери в болницата – историята звучи много по-различно. 9-годишното момче разказва, че семейството му е пътувало от Лахор за сватбата на роднини. По-късно колата им е спряна за проверка.

"Баща ми им каза да взимат парите и да не използват оръжията си. Но те започнаха да стрелят“, казва Умайр. Родителите му, 12-годишната му сестра и семеен приятел, който шофирал, били застреляни. Умайр и двете му по-малки сестри, които оцеляват при престрелката, по-късно са намерени на бензиностанция близо до мястото на инцидента.

Видео с историята на момчето се появи в социалните мрежи. След това са публикувани кадри, които потвърждават думите му. Свидетели на инцидента записали как полицията стреля по автомобила, а след това кадри показват и телата на жертвите.

Инцидентът предизвика широк обществен отзвук. Премиерът Имран Хан написа в Туитър, че е шокиран да "види травматизирани деца, станали свидетели на застрелването на родителите им“.

Полицаите, извършили деянието, са арестувани. Според министъра на правосъдието в Пенджаб в резултат на разследването няколко висши служители в антитерористичното звено са отстранени от длъжност, а петимата служители ще бъдат изправени пред съда.

 
 
A funeral was held on Sunday for family members killed by the police in Lahore, Pakistan, on Sunday.

BBC пише, че пакистанците са уморени от бруталните действия на полицията, а в ерата на социалните мрежи подобни инциденти стават все по-трудни за прикриване.

Пакистанската полиция, както и много други институции, стават все по-политизирани през годините, пише медията, цитирана от vesti.bg. Изпълнителната власт сега функционира като слуга на мощните разузнавателни служби на военните, които вярват, че ще бъдат защитени, ако нещата се объркат.

Трагедията предизвика бурни реакции, които правителството на Хан трябваше бързо да потуши, казва още медията.