Лодка с мигранти, насочени към Европа, се преобърнала в Средиземно море край бреговете на Либия и поне 43 души са намерили смъртта си, съобщи агенцията за миграция на ООН.

Международната организация по миграция заяви, че трагичното корабокрушение, станало ден по-рано, и е първото морско бедствие през 2021 г., включващо мигранти.

През последните години ЕС си партнира с бреговата охрана на Либия и други местни групи за спиране на такива опасни морски преходи. Правозащитните групи обаче казват, че тези политики оставят мигрантите на милостта на въоръжени групи или в затворнически центрове, изобилстващи от злоупотреби.

МОМ заяви, че крайбрежните сили за сигурност в западния град на Либия Зувара са спасили 10 мигранти от корабокрушението във вторник и са ги докарали до брега.Агенцията за миграцията съобщи, че лодката напуснала град Завия рано вторник и се е преобърнала няколко часа по-късно, след като двигателят е спрял да работи насред бурното море.

Практика е контрабандисти да товарят отчаяни семейства в лошо оборудвани гумени лодки.

Агенциите на ООН за миграцията и бежанците призовават за „спешна и измерима промяна в подхода“ към ситуацията в Средиземноморието, включително прекратяване на връщането на мигранти в небезопасни пристанища.

„Произволните арести и произволното задържане при най-тежките условия продължават в Либия. Много от тях са жертви и експлоатация от трафиканти и контрабандисти, държани за откуп, измъчвани и малтретирани ”, заявиха те в изявление .

През ноември МОМ заяви, че около 500 мигранти са загинали, опитвайки се да прекосят централното Средиземноморие, но реалният брой на хората, които са загубили живота си, може да бъде много по-голям поради ограничената способност за наблюдение на маршрутите.

Снимката е илюстративна.