43 български граждани са регистрирани като жители на 11-те италиански общини, изолирани заради новия коронавирус. Това сочат данните на Италианския статистически институт, цитирани от „24 часа”.

Това означава, че подобно на близо 50-те хиляди жители на тези селища, те не могат да ги напускат по никаква причина. Над 100 души са заразените с коронавирус в Италия, но данните се менят на всеки час. Само в област Ломбардия са 89, според губернатора Атилио Фонтана. Двама души са починали след зараза с коронавирус. 11 общини, най-вече в провинция Лоди (област Ломбардия), както и от област Венето са поставени под карантина.

 Сред тях е и смятаната за най-засегната община Кодоньо, където са регистрирани да живеят 17 българи. Общината наподобява в момента призрачно селище заради пустеещите навсякъде улици. По подобен начин изглежда и Казалпустерленго, където живеят други 15 българи. Само индустриите на тези две италиански общини в богатата Ломбардия фактурират по 1,5 млрд.евро годишно.

Спирането на каквато и да било дейност в тях заради изолирането им означава, че всеки ден те губят по 4 млн.евро печалби. Заедно с останалите общини под карантина се губят по 18 млн евро дневно нереализирани печалби. С изключителните правителствени мерки, обявени на 22 февруари, беше поставена пълна забрана за каквото и да е движение или отдалечаване от зоните, смятани за огнища на коронавирус.

Всяко нарушение ще бъде санкционирано. Съблюдаването на мерките се прави с помощта на полиция и военни. Затворени са всички училища, магазини, музеи и останалите офиси. Спрени са всички обществени манифестации, както и работната дейност в обществените и частни фирми. Със своите над 100 заразени и две жертви Италия е най-засегната в ЕС страна от заразата с коронавирус. Засега не се предвижда временно излизане на Рим от Шенген. „Няма да превръщаме Италия в лазарет”, каза по този повод премиерът Джузепе Конте.