Северните части на Черна гора осъмнаха днес под сняг, а в района на град Жабляк сутринта бе измерена 33 сантиметра снежна покривка, предаде Анадолската агенция.

Първият сняг донесе и проблеми в електроснабдяването и много селища в тази част на страната останаха без ток. Снеговалежът е съпроводен със силни ветрове, които затрудняват отстраняването на повредите в електрозахранването и движението по пътищата.

Според метеоролозите снегът в северните райони на страната ще продължи до вечерта, а на останалите места ще вали дъжд и температурите ще бъдат ниски.

В същото време у нас на високите части също натрупа сняг. Бялата покривка създаде проблеми по проходите. На места движението бе напълно блокирано. 

На Петрохан са паднали дървета от натрупания по тях мокър сняг. Обходният маршрут е през Искърското дефиле.

Целта на предприетото ограничение е опазване живота и здравето на пътуващите и безопасност на движението. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, призовават от АПИ.

От Агенцията припомниха още веднъж призива си от вчера - не на летните гуми! Това се наложи, след като самодейци се въртяха и затрудниха допълнително движението на "Петрохан" и друго проходи по-рано през деня. 

Днес бе затворен и проходът Троян-Кърнаре.