Най-малко 23 цивилни бяха убити при бунтовнически обстрел на контролирани от правителството части на северния сирийски град Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на държавната телевизия. Поне 100 мирни граждани са потърсили медицинска помощ в болница.

Няколко района на Алепо били подложени на тежък обстрел. Снаряди паднали близо до джамия, където се преподават религиозни уроци на деца. 

Сирийските правителствени сили и бунтовниците се сражават от месеци за Алепо, който бе икономическа и промишлена столица на Сирия преди опозиционните сили да превземат североизточните части на града през юли 2012 г. 

В същото време Сирийските кюрдски милиции обявиха, че са превзели целия град Тал Абияд, на границата с Турция, който досега бе в ръцете на групировката „Ислямска държава”, предаде Ройтерс. „Сега (Тал Абияд) е под пълен контрол”, увери говорител на кюрдските сили ден след тяхна бърза офанзива, подпомогната от въздушни удари, нанасяни от оглавяваната от САЩ коалиция срещу джихадистите.

Най-малко 40 членове на „Ислямска държава” са били убити при опит да избягат от Тал Абияд. В града обаче остават малки огнища на съпротива, заяви базираната във Великобритания неправителствена организация, която черпи информацията си от мрежа от активисти в Сирия.

Тал Абияд бе стратегически важен за „Ислямска държава”, тъй като е най-близкият граничен град до де факто столицата на обявения от нея халифат, Ракка, на 80 км на юг. Боевете в района на границата с Турция принудиха близо 20 000 сирийци да избягат в съседната страна, съобщава БТА.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg