2016 година "много вероятно" ще бъде най-топлата в историята. Това обявиха от ООН, предупреждавайки за пагубни последствия, ако разрастването на глобалното затопляне не може да бъде спряно, съобщава "Франс прес".

Средните температури за настоящата година са на път да достигнат около 1,2 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната революция, което означава, че 16 от 17-те най-топли години в историята са били през настоящото столетие, алармира Световната метеорологична организация.

Новите данни означават, че светът вече е изминал повече от половината път до достигането на горната граница от 2 градуса по Целзий затопляне като цяло и 1,5 градуса, ако е възможно, за които страните от ООН се споразумяха, за да се забави най-лошият сценарий за климатичните промени.

"Още една година. Още един рекорд. Високите температури, на които станахме свидетели през 2015 г., ще бъдат бити през 2016 г.", подчертава генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Талас.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо беше основна причина за увеличаването на температурите през първите месеци на годината, но дори и след като неговият ефект се разсея, температурите си останаха високи.

В някои части от руската част на Арктика температурите са били 6 до 7 градуса по-високи от средните, се посочва в изявлението. В други арктически и субарктически региони в Русия, Аляска и северозападна Канада те са били най-малко 3 градуса над средното равнище.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg