Беларуският съд затвори за две години двама телевизионни журналисти по обвинения в подклаждане на протести заради заснемане на митинг срещу лидера на страната, предаде BBC.

27-годишната Катерина Андреева и 23-годишната Дария Чулцова бяха арестувани в жилищен блок в Минск през ноември, докато предават на живо неразрешен протест. Те работели за базираната в Полша телевизия "Белсат".

Разследващите по случая твърдят, че телевизионните журналисти, заснемали от 14-ия етаж на жилищен блок на 15 ноември, са насърчавали безпорядък, който е спрял 13 автобусни линии, а също така е блокирал тролейбусни и трамвайни линии.

Телевизия Белсат отхвърли обвинението, че чрез излъчване на кадри от демонстрацията двамата журналисти са нарушили автобусните превози в белоруската столица.  Белсат съобщава, че посочените транспортни маршрути не включват площада, където журналистите са снимали.

Критиците виждат процеса като част от обща репресия срещу независимите медии в Беларус.

В съдебно изявление, цитирано от Белсат,  Андреева отрекла обвинението за "подбуждане". Тя казала, че тълпата се е събрала на площада още преди снимките ѝ и протестиращите така или иначе не са могли да гледат предаването на живо, защото властите блокирали достъпа до мрежата до него в Минск.

"Напълно съм невинна за престъплението, в което съм обвинена. Считам това обвинение за политически мотивирано, измислено дело от началото до края. Това е примитивен акт на възмездие от тайните служби за моята професионална работа ", каза тя.

В писмено изявление, цитирано от "Белсат", Чулцова казва: "Не съм подстрекавала никого, не съм се организирала, не съм призовавала никого да извършва някакви действия".

Белсат казва, че двойката е обвинена в причиняване на транспортни смущения в размер на 11 562 белоруски рубли, което те отрекли. На близките им обаче се наложило да платят тази сума на държавата от тяхно име.