Алексей Навални е бил задържан при пристигането си на летище "Шереметиево". Това съобщиха руски новинарски агенции, позовавайки се на информация от руската служба за изпълнение на наказанията. Срещу опозиционера има повдигнато обвинение за това, че е нарушил мерките на условната си присъда. 

На летището в Шереметиево служители на отдел за издирване на оперативния отдел на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия в Москва задържаха Алексей Навални, осъден условно, който е в списъка за издирване от 29 декември 2020 г., за множество нарушения на изпитателния срок“, заявиха от ФСИН. Понататъшната мярка за неотклонение за Навални ще бъде определена от съда.

Припомняме, че Навални кацна на родна земя по-рано днес, въпреки предупрежденията, че ще бъде задържан при пристигането си. Самолетът, на чийто борд се намираше той, бе пренасочен към летище "Шереметьево". Полетът от Берлин трябваше да пристигне в 19:20 часа местно време на летище "Внуково", но летището бе затворено. 

По-рано руските сили за сигурност задържаха на там десетки привърженици на Навални, които бяха дошли, за да го посрещнат. Според журналист от Франс прес, който се намира на борда на самолета, пилотът първо съобщил, че кацането ще се забави с 30 минути заради "технически проблем". След това той уведомил пътниците, че самолетът ще кацне на летище "Шереметиево".