Ватиканът отправи остро предупреждение срещу „джендър теорията“ в нов документ, подписан и одобрен от папа Франциск. В него се посочва, че всяка операция за смяна на пола рискува да застраши „уникалното достойнство“ на човека, пише Вести.

Озаглавена "Dignitas Inifinita" ("Безкрайно достойнство"), декларацията се фокусира върху редица заплахи за човешкото достойнство, сред които бедността, смъртното наказание, войната, асистираната смърт, абортите, сексуалните посегателства и малтретирането на жени, съобщи "Ватикан нюз". В текста, публикуван от ватиканската доктринална служба днес, се посочва, че трябва да се отхвърлят опитите за затъмняване на "сексуалната разлика между мъжа и жената".

"От това следва, че всяка интервенция за промяна на пола по правило рискува да застраши уникалното достойнство, което човекът е получил от момента на зачеването", се добавя в него. Документът до голяма степен преповтаря католическото учение по тези теми, но не се опитва да изолира един въпрос - като например абортите - а заявява, че набляга на равното достойнство на всички хора, независимо от обстоятелствата, в които се намират.

По отношение на абортите в текста категорично се повтаря това, което понтификът е казвал и в миналото: "защитата на неродения живот е тясно свързана със защитата на всяко друго човешко право". Документът разглежда и сурогатното майчинство, за което се казва, че "нарушава" както достойнството на детето, така и на жената, която "се превръща в обикновено средство, подчинено на произволната печалба или желание на други хора".

Наскоро папа Франциск призова практиката на сурогатното майчинство да бъде забранена. В миналото папата се е изказвал категорично срещу "джендър" идеологията, като я е определял като "грозна", тъй като заличава различията между мъжете и жените. Франциск я описва като форма на "идеологическа колонизация".

В документа се посочва, че "джендър" теорията "възнамерява да отрече най-голямото възможно различие, което съществува между живите същества: сексуалното", което е "най-красивото и най-силното от тях". Казва се още, че операциите за смяна на пола трябва да се избягват, защото "тялото служи като жив контекст, в който се разгръща и проявява вътрешността на душата. Но медицинската намеса е позволена за тези, които имат "полови аномалии".

Въпреки че Франциск критикува "джендър" теорията, той оказа подкрепа на транссексуалните католици. Понтификът се срещал редовно с група транссексуални католици от Торвайаника, южно от Рим, канил ги е на обяд във Ватикана заедно с 1200 маргинализирани и бездомни хора и им е предоставил места на първия ред на една от тези аудиенции.

Доктриналната служба, известна като Дикастерия за доктрината на вярата - понастоящем ръководена от близкия съюзник на Франциск, аржентинския кардинал Виктор Мануел Фернандес, също така неотдавна разреши на транссексуалните да действат като кръстници при кръщенета и свидетели на бракове, което е промяна в решението от 2015 г.

Не всички католици са съгласни с критиките на Ватикана към теорията за пола. Една католическа ЛГБТ+ група определи документа от 2019 г. на Ватиканската служба за образование относно половата идентичност като "вреден инструмент", докато един дякон (член на духовенството, който може да се жени), баща на транссексуална дъщеря, изрази своята загриженост. В последния ватикански документ се посочват различни "нарушения" на човешкото достойнство, включително в дигиталния свят, като се изреждат тенденциите, при които личният живот на хората се оголва и "разчепква" анонимно.

"Подобни тенденции представляват тъмната страна на цифровия прогрес", се отбелязва в текста. В него се цитира и смъртното наказание, което "нарушава неотменимото достойнство на всеки човек". Папата промени католическото учение, за да направи смъртното наказание "недопустимо", въпреки че заради това беше критикуван от някои консервативни католици.