Руските военни засилиха атаката си срещу украинския град Северодонецк, след като заявиха, че са превзели близкия железопътен възел Лиман. Киев активизира призивите си към Запада за оръжия с по-дълъг обсег, които да му помогнат в битката в региона на Донбас. Вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха руския лидер Владимир Путин да проведе "сериозни преговори" с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр битката за железопътния възел Лиман продължава. Украинските военни съобщиха, че през изминалото денонощие са били отблъснати осем руски атаки в Донецк и Луганск, като руската армия е използвала в тях тежка артилерия. "Ситуацията е много трудна, особено в тези райони в Донбас и в Харковска област", каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

Тази нощ в "Телеграм" канала си чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че Северодонецк е изцяло превзет. Той обяви резултата като блестящ. Според лидера градът е пандал за три часа, като първоначално се предвиждало операцията да  продължи седмица. 

В телефонен разговор вчера лидерите на Франция и Германия са призовали президента Путин да проведе "преки и сериозни преговори" с украинския президент. Макрон и Шолц също така са настояли за освобождаването на затворниците от стоманодобивния завод Азовстал.

Путин е заявил, че Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев, съобщават от Москва.