Броят на обявите за работа през март достигна 52 000, като те са с 11 процента повече в сравнение с февруари – това показва ежемесечният анализ на голям кариерен сайт в България. На годишна база спрямо март миналата година е отчетен спад на офертите с близо 1200. Всяко пето предложение е за сектора на търговията и продажбите.

Почти във всички сектори има ръст на офертите, като единственото изключение е IT секторът – предложенията в него намаляват, и през март те са около 4600. Това е спад с малко над 40 процента в сравнение с март миналата година.

С най-голям ръст продължават да бъдат обявите в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство”. Те са с 2670 повече от февруари и общият им брой през март е 10 000.

Като дял, на първо място по брой на обяви за работа е секторът “Търговия и продажби” с 22% от всички предложения, следван от “Хотелиерство и ресторантьорство” (18%) и “Производство” – с 15%.

Най-много – малко над 40 процента, от предложенията са за София-град, следвана от Пловдив и Варна с по 10 процента от всички оферти.

Предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа продължават да намаляват. През март те са 4380 или близо 250 по-малко от предходния месец. За пръв път от края на пандемията, тези оферти са по-малко от 10% от всички обяви.

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, е нараснал с 26 процента, общият им брой е около 3000, което е 6 на сто от всички обяви.