Десетки хиляди чехи се събраха на централния площад в Прага в неделя срещу нарастващия популизъм и екстремизъм, два дни след като коалиция от крайнодесни политически движения, крайнодесни групи и Комунистическата партия организираха протест на същото място, предаде „Ройтерс“.

Размахвайки чешки, американски, натовски и украински знамена, много от присъстващите изразиха подкрепа за Украйна във войната срещу Русия, за разлика от протеста в петък, когато организаторите, които се противопоставят на Европейския съюз и НАТО, призоваха за директни преговори с Москва за доставките на газ.

На трибуната в неделя бяха изписани надписи „Чехия срещу страха“ и „Можем да се справим“, докато основателите на „Милион моменти за демокрация“ – групата, която организира събитието – казаха на хората, че въпреки страховете от високите цени на енергията и войната в Украйна, бъдещето на демокрацията е заложено на карта, цитира "Дневник".

„Благодаря ви, че дойдохте, за да се изправите пред страха си“ – казаха в унисон основателите на групата. „Разбираемо е, че много хора се страхуват. Страхът обаче не винаги е лош, страхът е добър слуга и ни помага да оцелеем“.

„Ние сме и ще бъдем с Украйна! Цивилизацията трябва да надделее над варварството“, заявиха организаторите, предаде „Prague Morning“.

Митингът, проведен под мотото „Чехия срещу страха: заедно на Вацлавския площад“, беше свикан от гражданското сдружение „Милион движения за демокрация“.

По време на демонстрацията се появи и видеоклип на украинската първа дама Олена Зеленска, която призова хората да останат съсредоточени върху случващото се в нейната страна.

„Няма да позволим на Русия да завлече нас или целия свят в тъмнина“, заяви тя на украински език. „Мракът никога няма да победи. Докато хората не си затварят очите пред войната, нашата светлина никога няма да угасне“.

Високите цени на енергията, подхранвани от войната в Украйна, оказаха натиск върху правителствата в цяла Европа да смекчат удара от нарастващите разходи за енергия за потребителите и бизнеса.

В Чешката република правителството на министър-председателя Петър Фиала се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия и зае твърда позиция по отношение на инвазията на Москва в Украйна. То прие и редица мерки, включително финансова помощ за предприятията и пределни цени на електроенергията за домакинствата.