Цената на златото в четвъртък сутринта рязко се понижава, показват данните от днешната търговия. Инвеститорите отразяват резултатите от заседанието на Федералната резервна система на САЩ.

Към 9:40 часа българско време цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи със $17,7, или 1,07%, до $1632,3 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се търгува по 1631,20 долара за тройуна унция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 1,3% до 19,34 долара за унция.

В сряда Фед повиши основния лихвен процент със 75 базисни пункта, както се очакваше, до 3,75-4% годишно. Регулаторът отбеляза, че и по-нататъшно увеличение на ставката би било подходящо заради борбата с инфлацията. Но шефът на американската централната банка, Джером Пауъл, каза на пресконференция, че Фед е готов да забави темпото на повишаване на лихвения процент.

Традиционно повишаването на лихвата подкрепя долара, което е отрицателно за цената на златото, което в този случай става по-малко достъпно при закупуването му в друга валута. Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта за четвърти пореден път. Според CME Group 66,3% от анализаторите очакват темпото на повишаване на лихвите да се забави до 50 базисни пункта в края на срещата през декември.

Отново истерична треска за злато в Пловдив, най-масовите кюлчета - само с поръчкаПазарът на криптовалутите охладнява и прелива инвеститори в ценните метали