Турската лира поевтинява, след като Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори в неделя, с което удължи мандата си като най-дългогодишен лидер на страната и накара инвеститорите да търсят признаци, че той ще започне да разхлабва строгата хватка на държавата върху пазарите.

Стойността на лирата се понижи с 0,3% до 20,03 за щатски долар, близо до рекордно ниско ниво. 

Wall Street вижда още слабости пред лирата, като Morgan Stanley предупреди, че тя може да достигне стойност от 26 лири за долар по-рано от очакваното и да се понижи до 28 до края на годината, ако Ердоган се придържа към политиката си за поддържане на ниски лихвени проценти. От Wells Fargo & Co очакват валутата да достигне 23 лири за долар до края на тримесечието. 

„Победата на Ердоган не предлага утеха за нито един чуждестранен инвеститор", казва Хаснаин Малик, стратег в Tellimer в Дубай. „При много висока инфлация, много ниски лихвени проценти и липса на нетни чуждестранни резерви може да се стигне до болезнена криза, която да засегне всички активи“. 

Ердоган с лекота спечели победата на втория тур, като според неофициалното преброяване на гласовете печели 52% от гласовете, и малко след 20:00 ч. (местно време) в неделя произнесе победна реч от покрива на автобус в Истанбул. 

Нестандартният подход на Ердоган към лихвените проценти - той смята, че по-ниските лихвени проценти водят до по-ниска инфлация - доведе до това, че пазарите са зависими от непредсказуема смесица от ad-hoc регулации и интервенции, като новите мерки се въвеждат неофициално и почти ежедневно. Те също така прогониха инвеститорите, като от 2013 г. насам общият обем на чуждестранния дял в турски акции и облигации е намалял с около 85%, или близо 130 млрд. долара.

Турската лира достигна най-ниските си исторически нива! Търгува се само за 9 стотинкиДъно има и при курса с щатския долар

„Очевидно е, че сегашният модел на икономиката не работи", казва Бурак Четинчекър, мениджър в Strateji Portfoy в Истанбул. „Ердоган вероятно също е наясно с това и в близко бъдеще вероятно ще се премине към скромен преход към ортодоксална политика, защото в противен случай няма да има устойчива политика. Всеки сигнал в тази посока би бил приветстван от пазара“.

Политиките се оказва и доста скъпа, като през последната година и половина централната банка похарчи близо 200 млрд. долара, за да подкрепи лирата, нетните валутни резерви станаха отрицателни, а инфлацията се покачи до над 80% през миналата година, преди да спадне до 44% през април. През уикенда трейдърите бяха по-неблагосклонни от всякога към турската валута, като залагаха, че пазарните сили в крайна сметка ще надделеят над държавния контрол.