Китай е изпреварила САЩ като водеща дестинация в света за нови преки чуждестранни инвестиции, сочат данни на ООН.

Новите инвестиции в Америка са спаднали почти наполовина от миналата година, което е довело до загубата на нейния статут на първенец. За разлика от тях, данните на ООН показват, че преките инвестиции в китайски фирми са се повишили с 4%, поставяйки азиатската държава на първо място в световен мащаб. Най-високото класиране показва нарастващото влияние на Китай на световната икономическа сцена.

Прогнозите са, че Китай ще стане най-голямата икономика в света през 2028 г. Това ще се случи пет години по-рано от предположенията на експерти. Причината - различаващото се възстановяване на икономиките на двете страни от ударите, нанесени от пандемия.

„От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше меката икономическа война между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай“, се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

В доклада се посочва, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги локдауни, въведени още на ранен етап. Докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай е имал 163 млрд. Долара приток през миналата година в сравнение със 134 млрд. Долара, привлечени от САЩ, се казва в доклада на Конференцията на ООН по търговия и развитие (UNCTAD).

През 2019 г. САЩ получили 251 млрд. долара нови преки чуждестранни инвестиции, а Китай - 140 млрд. долара.

Въпреки че Китай е номер едно за нови чуждестранни инвестиции, САЩ все още доминира, когато става въпрос за общи чуждестранни инвестиции. Това отразяват десетилетията, които САЩ е прекарала като най-привлекателното място за чуждестранни фирми, които искат да се разширят зад океана.

Но експертите казват, че цифрите подчертават движението на Китай към центъра на глобалната икономика, която отдавна е доминирана от САЩ-най-голямата икономика в света.

Япония пък ще си остане третата най-голяма световна икономика, изчислявано в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето.

Обединеното кралство, което сега е на пета позиция, ще слезе на шесто място през 2024 г. Но въпреки въздействието на излизането на страната от единния пазар на Европейски съюз догодина, британският БВП, изразен в долари, според прогнозите ще бъде с 23 процента по-висок от този на Франция през 2035 г., подпомогнат от преднината на Великобритания във все по-значимата дигитална икономика.