Инфлацията през януари във Великобритания е достигнала рекордните 5,5% за последните 30 години. За същия месец в България е 1,5%.

Инфлацията за януари - 1,5%! Най-много поскъпнаха газоснабдяването и метанаПри някои стоки и услуги оскъпяването е с над 20%

Цената на живота на Острова продължава да се покачва, според официалните статистически данни. Инфлацията далеч изпреварва увеличението на заплатите в страната. За последното месечно увеличение на инфлацията особен дял има поскъпването на облеклата и обувките. В същото време продължават да се покачват цените на енергията, горивата, хранителните продукти и мебелите. 

Положението с инфлацията ще стане още по-лошо през април, когато бъде вдигнат тавана за сметките за газ и ток, което автоматично ще увеличи с близо 700 паунда средно годишно сумата на домакинство за енергия. Увеличението на таксата за национално осигуряване, за да се помогне за финансирането на национаното здравеопазване, също ще удари хората по джоба. Централната английска банка предвижда до края на годината инфлацията да достигне 7%, пише БНР.

Инфлацията във Великобритания се ускори изненадващо през януари, тъй като цените на енергията продължават да нарастват, а веригите на доставки се борят да се справят с негативните последици от коронавирусната пандемия. 

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с 0,1% спрямо предходния месец, но нарасна на годишна база с 5,5% при очаквания за стабилизация на декемврийското ниво от 5,4 на сто, показват данни на британската национална статистика (ONS).

Това е най-високата инфлация в Обединеното кралство от март 1992г. и отразява поскъпването на широка гама от стоки и услуги, като най-голямо въздействие идва от растящите енергийни цени (скок на цените на газа с 28,1% и на тока с 19,25), но има покачване и на цени на храните и напитките, както и на редица други стоки.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохолните напитки и тютюна, се ускори на годишна база през януари до 4,4% от 4,2% през декември 2021 г.

По-рано този месец Английската централна банка преразгледа прогнозите си за инфлацията във възходяа посока и вече очаква тя да достигне връх от около 7,25% през месец април, когато влезе в сила увеличението с 54% на регулираните енергийни сметки за британските домакинства.

АЦБ не очаква инфлацията да се върне към целевото ниво от 2% до началото на 2024 г., въпреки че повечето икономисти смятат, че инфлацията ще спадне по-бързо.

Централната банка вече повиши лихвените си проценти на два пъти (през декември 2021 г. и януари 2022 г.) до 0,5% от 0,1%, като финансовите пазари очакват допълнително повишаване на британската водеща лихва до 0,75% или дори до 1% на следващото заседание на 17 март.