Пазарът на недвижими имоти на Стария континент е „ключова уязвимост“ за банките в еврозоната. Причините за това са, че работата от разстояние сви търсенето на офиси, а домакинствата поемат повече дългове, за да купуват по-скъпи жилища, смятат от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Ройтерс.

Централните банкери предупреждават за рисковете, които процъфтяващият пазар на имоти в еврозоната носи, след като той бе подпомогнат от десетилетие на свръхниски лихви по кредитите и от разумната, но лека регулация.

Според най-скорошното изявление на банката жилищните и бизнес имоти са станали повод за опасение. Затова от европейския регулатор смятат да проучат какви са експозициите на банките на Стария континент към тези имотни сектори.

„Банковият надзор на ЕЦБ прецени, че екпозициите на банките към секторите на жилищните и бизнес имотите представляват ключова уязвимост“, посочва централната банка в свой бюлетин и допълва, че възнамерява да направи „таргетиран преглед“ на примерна група от банки със съществени експозиции към тези сектори.

"Секторът на бизнес имотите се счита за уязвим от влиянието на пандемията, докато средносрочните рискове от ценови промени продължават да нарастват в сектора на жилищата, като има сигнали за потенциално надценяване на жилищата и ръст на задлъжнялостта на домакинствата“, посочват още от финансовата институция.

Експозициите на банките в еврозоната към сектора на бизнес имотите имат дял от около 8% от заемите им и над 20% от корпоративните им заеми.

По-рано в сряда членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел предупреди, че регулаторът трябва да вземе предвид „безпрецедентния“ ръст на цените на жилищата, когато оценява нивото на инфлацията и решава колко бързо да затегне паричната политика.

„Ако [ръстът на разходите за жилищна собственост] бъде включен, това ще има съществени последици за измерваната инфлация, особено за основната инфлация, където тежестта на собствените жилища е по-голяма“, коментира Шнабел. „Това трябва да е част от общите ни съображения“, допълва тя.