Циганските катуни в покрайнините на Рим ще бъдат разрушени до един, като за начало ще бъдат бутнати два от най-големите – „Барбута“ и „Монакина“.

Общината на Вечния град ще се опита да намери работа на трудоспособното ромско население, както и да им осигури жилища в квартали с местни жители с надеждата мургавелковците да се интегрират сред тях.

Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа и целта е до три години от двата катуна да няма и следа, после съдбата им ще последват и другите.

Що се отнася до разходите по ликвидирането на „Барбута“ и „Монакина“ , то щяло да струва 3,8 млн. евро – пари, които щели да бъдат осигурени от общоевропейски фондове.

“Убедена съм, че най-после ще закрием яслата, от която през последните години мафията лапа здраво!“ – това подчерта пред журналисти кметицата на Рим Вирджиния Раджи. Тя имаше предвид доказания факт, че организираната престъпност в града отдавна е сложила ръка върху 30-те милиона евро обществени средства, отделяни всяка година за издръжка на катуните и подпомагане на живеещите в тях роми.

Първата сред жителите на Вечния град посочи още, че училището ще стане задължително за малките циганчета. Те и родителите им ще могат да ползват безплатно държавното здравеопазване, само ако приемат предлаганите им условия за интеграция.

Бившата адвокатка и сега кметица смята, че това ще бъде дълъг и труден процес, но обеща лично тя и най-доверените хора от екипа й да преминат през всяка барака, през всяка каравана в катуните, за да убедят живеещите в тях да поемат ръката, подавана им от местната управа.

Виржиния Раджи отговори и на критиките към нея като заяви, че на практика тя и екипът й ще използват средства, спестени от различни програми на ЕС за опазване на Вечния град, пише Monitor.bg

В същото време първата гражданка не отговори на въпроса какво ще прави кметството ако циганите не приемат да се интегрират?