Един от заподозрените в терористичната атака днес в Барселона е убит, съобщава от вестник La Vanguardia. Той е ликвидиран при престрелка с полицията. Арестувани са други двама заподозрени нападатели. Полицията в Барселона опроверга информацията за заложническа драма след атаката и също така за барикадирал се терорист, съобщава БНТ. Стана ясно и, че е подаден сигнал за изчезнала българка. Жената е била на мястото на инцидента в момента, в който ван се вряза в тълпа в каталунския град, твърди БНТ.

Междувременно стана ясно, че задържаният от полицията в каталонската столица във връзка с атентата в Барселона е мъж, пристигнал в града от Марсилия, Франция, но произхожда от държава от Северна Африка. Това съобщава местният вестник La Vanguardia и държавната телевизия TVE, цитирайки източници от полицейските кръгове, съобщава германското издание Focus. Според медийни доклади властите издирват още двама заподозрени във връзка с нападението. Официално потвърждение на информацията обаче към момента няма. Испанските власти съобщиха официално, че има 13 жертви, а ранените са над 100 души. Всички те са от различни националности, няма данни за пострадали българи.

Според испанския вестник „Ел Паис“ експлозия, избухнала в сряда през нощта в град Алканар, разположен на 120 км. южно от Барселона, сега се смята за свързана с нападението с микробус в Барселона, пише The Daily Telegraph. Тогава полицията е сметнала, че става дума за газова експлозия. Къщата е била разрушена, загива един човек, други шестима са ранени. Вътре в къщата полицията открива 20 бутилки пропан-бутан, пише БЛИЦ.

Междувременно британският Дейли Мейл разпространи графика на целия инцидент - мястото, от което тръгва смъртоносния бус и начинът му на движение по улеварда Рамбла.