Вчера по време на сесията на градския съвет в Белгород-Днестровски над 300 представители на българската общност в Бесарабия блокираха движението на автомобили пред сградата, предава uainfo.org.

Българите протестираха срещу беззаконието на украинските националисти, които на 18 май пребиха и заляха със зелена боя общинския съветник Василий Кащи, а после го натикаха в контейнер за боклук. Те се обявяват против и други прояви на насилие, включително оскверняването на български паметници. Според българите, властите и лично президента Петро Порошенко нарушават конституцията на Украйна, като използват радикали за подтискане на малцинствата.

Протестиращите поискаха импийчмънт за Порошенко за нарушаване на чл. 10 от Конституцията на Украйна и издигнаха плакати с напдиси: "Порошенко, озапти радикалите си", "Порошенко, не пипай българите", "Радикалите и тези, които пребиха Кащи – в затвора". С недоволните българи разговаряха представители на властите и полицията, отбелязва изданието.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният представител Антон Кисе се обърна към Съвета за сигурност на Украйна, правоохранителните органи и губернатора на Одеска област с искане за разследване на нападението срещу Кащи.

"Искаме извинение от "патриотите", които се наричат такива", заяви пред протестиращите народният депутат от Одеса.

Пред митингуващите се изправи и общинският съветник Кащи. По думите му, след инцидента с радикалите му е била направена операция, а заради заливането с боя той в момента е загубил зрението си.

"Те ни наричат сепаратисти. Защо? Защото не боядисваме оградите си в синьо-жълто? За това, че отстояваме своята позиция?", възмути се Кащи.

В същото време съветникът на бившия президент Леонид Кучма - политологът Олег Соскин нарече проявите на българите "глупави" и предупреди българската общност, че носи отговорност за сепаратизъм.

"Да хванат Кисе и да го депортират в България или където там иска и с това цялата му дейност – финансова, политическа, социална – ще приключи", заяви Олег Соскин.

Заради протестите на българската общност се очаква изостряне на противоречията между бесарабските българи и украинските националисти, прогнозира uainfo.org.

Превод и редакция: Епицентър.БГ