Мъжките и женските волейболни национали все пак имат макар и минимален шанс за класиране на Олимпиадата в Париж през 2024г.

Двата отбора не успяха да се класират за Париж през олимпийската квалификация, която даде по едва 6 квоти. Директно за игрите се класира домакинът Франция и така остават още 5 квоти, защото в Париж ще остават по едва 12 отбора
при мъжете и жените.

Останалите квоти ще бъдат разпределени през юни догодина, когато завърши изданието на Лигата на нациите през 2024г. и те ще бъдат дадени за отборите, които не са спечелели квоти и са класирани най-напред според ранглистата на ФИВБ.

Сметките показват, че националите трябва да направят наистина чудо догодина и да допуснат максимум 1 или 2 загуби в турнира, което наистина изглежда невъзможно предвид това, че и другите отбори ще играят сериозно за класиране.

В момента в класирането България е на 19-то място при мъжете и на 20-то място при жените.

Припомяме, че догодина ще има и изключително големи промени в мъжкия национален отбор. Селекционерът Пламен Константинов няма да води отбора, а ветераните Теодор Салпаров, Цветан Соколов и Георги Братоев обявиха оттегляне от националния отбор.