Амбициозна, упорита и талантлива, това е голямата надежда на България в леката атлетика Радина Величкова. Повечето казват, че тя е "новата Ивет Лалова", след като  през миналия месец показа силни резултати в спринта. Младото момиче спечели два медала от Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 г. в Банска Бистрица, Словакия. Тя за пореден път подобри националния рекорд на 100метра и стана най-бързата девойка в Европа. 

Величкова си извоюва златния медал, след като записа най-добро време във финала на спринта- 11.46 сек.. Ден по-късно тя се нареди в сектора за скок дължина и взе бронзов медал с изравнено лично постижение за сезона от 6.16 метра. Треньорката на Радина обаче Ива Пранджева, заяви след състезанието, че девойката е била готова и за по-силен резултат в скоковата дисциплина. Въпреки това младата надежда донесе на България истинска радост, а стотици подкрепиха Величкова и изразиха гордостта си. 

Пред TrafficNews тя разказа за емоцията, която е изпитала в Словакия, след като химна на България се е носил в цялата зала. Радина благодари на всички, които са я подкрепяли през цялото време, но посвещава Европейската титла на трениьорката си, която винаги е до нея и й помага във всичко.

-Спечели златен медал и стана най-бързата девойка в Европа, доволна ли си от този резултат и представянето си в Словакия?

-Много съм доволна от резултата си, очаквах, че мога да стана Европейска шампионка, заради резултатите, които показвах през сезона и трудът, който сме положили с треньорката ми Ива Пранджева.

-За какво мислеше преди старта, вярваше ли, че ще станеш най-бързата девойка в Европа? Изглеждаше много уравновесена.

-Преди старта нямах много време за размисли и през цялото време си повтарях “можеш, можеш”. Бях спокойна, защото така ми се получава най-добре.

-Когато премина финалната права и осъзнах, че си първа, какво си каза? Направи и пореден национален рекорд в кариерата ти.

 -В първия момент не можах да осъзная какво се случва и минута по-късно, когато се успокоих малко и осъзнах, че съм Европейска шампионка, просто не можах да сдържа сълзите си и бях адски щастлива.

-Получи голяма подкрепа. Социалните мрежи буквално се взривиха след твоята победа, всеки изрази гордостта си, как би коментирала това?

 -Благодаря на всички,които ме подкрепяха през цялото време. Не съм очаквала толкова известни личности да ме потърсят и да ми честитят победата, за което благодаря много, за мен е голяма чест!

-За един спортист най-милото е да чуе химна на родината си, въздействащо ли беше, когато се качи на стълбичката за златния медал?

 -Това е уникално чувство!Едвам успях да сдържа сълзите си.Когато чуеш химна знаеш, че си постигнал това,за което си отишъл и това, за което си се готвил през всички години. За всичко благодаря на моята треньорка, защото без нея аз нямаше да успея да постигна тези резултати!

- Завоюва и медал на скок дължина, доволна ли си от представянето си в тази дисциплина? 

 - Радвам се,че успях да взема медал и в тази дисциплина. Не съм много доволна, защото не успях да покажа това,за което ме е подготвила треньорката ми и това, на което съм способна. Вярвам, че мога и в тази дисциплина да покажа силни резултати.

-Сега ще вземеш участие на Световно първенство, какви цели си постави за старта и с каква емоция отиваш?

-Разбира се, че отивам там с позитивни емоции.Ц елите, които съм си поставила са да направя своето бягане, което да доведе до личен рекорд.

-След Световното първенство ще вземеш ли участие на други състезания или ще се отдадеш на заслужена почивка?

 -След Световното първенство ще имам малка почивка и след това ни предстои лагер.

Страхотна! Пловдивчанката Радина Величкова донесе още един медал за България на Европейското до 18 годиниСлед европейската титла на 100 м. Радина грабна и бронз в дългия скок