Преди няколко години най-добрият ни тенисист Григор Димитров бе считан за един от факлоносците на новото поколение, призвано да сложи край на поомръзналата доминация на Голямата четворка в световния мъжки тенис в лицето на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. През 2014 година Гришо стигна полуфинал на Уимбълдън и даде сериозна заявка да оправдае тези очаквания.

Оттогава почти нищо не се промени вече 5 години. Само Мъри постепенно отпадна от четворката, а контузията окончателно го отписа. Другите трима продължиха да газят по-младата си конкуренция, а Гришо редуваше проблясъци и пропадания. Страхотната за него 2017-а, белязана от полуфинал в Австралия, титла на заключителния Мастърс в Лондон и 3-то място в световната ранглиста бе последвана от разочароваща 2018-а. Неволите продължиха и през първата половина на 2019-а, в която нашият изпадна от Топ 50. Лошата инерция го изстреля чак до 78-мо място в края на август, като една от основните причини за отстъплението бе контузията в рамото, която го мъчеше.

Последва пълно преобразяване - полуфинал на Ю Ес Оупън, гарниран с историческа първа победа срещу Роджър Федерер, полуфинал на турнира Мастърс в Париж и завръщане в Топ 20 на света. Отлични изходни позиции за атака през 2020-а година. С играта си в края на миналия сезон Григор загатна, че е на път да загърби непостоянството и да възвърне увереността си. Българският тенисист изглежда далеч по-зрял в действията си както на корта, така и извън него. И определено дава надежди, че е достигнал рутината, опита и класата да прескочи летвата от трите полуфинала в Големия шлем, които има до момента.

Закономерно Гришо загуби доверието на специалистите не само заради непостоянството си. Той вече е на 28 години, с които няма как да е част от новото поколение. В тениса обаче отдавна мина времето, в което младоци като Борис Бекер, Стефан Едберг, Майкъл Ченг, Пийт Сампрас и Андре Агаси мачкаха наред и печелеха титли от Големия шлем. И именно зрялата му възраст го прави скрит фаворит да свърши работата на младоците, лансирани от анализаторите да бутнат властта на Федерер, Надал и Джокович. Така че Гришо е на ход, а липсата на предишните очаквания вероятно ще разтовари огромно бреме от плещите му.

За последните 10 години Федерер, Надал, Джокович и Мъри са спечелили цели 36 от 40 турнира от Големия шлем. Хегемонията им бе нарушена само от Марин Чилич в САЩ през 2014 година и три пъти от Стан Вавринка през 2014 в Австралия, 2015 на Ролан Гарос и 2016 на Ю Ес Оупън. Когато го направи за пръв път, Вавринка бе именно на 28, на колкото в момента е Григор. В последните три години Федерер, Надал и Джокович отново доминират тотално. Първият е на 38, вторият - на 33, третият - на 32 години. Настъпва ли краят на ерата? Този въпрос витае от няколко години, но поне засега отговорът е отрицателен.

Доминик Тийм /26 г./, Данийл Медведев /23 г./, Стефанос Циципас /21 г./, Александър Зверев /22 г./, Феликс-Оже Алиасим /19 г./. Според специалистите това са тенисистите, от които може да дойде пробив. Само първите двама са играли финал в Големия шлем. Зверев и Циципас спечелиха последните две издания на турнира Мастърс на 8-те най-добри за сезона в Лондон - което Гришо направи преди тях, през 2017-а. Дали обаче всички те изглеждат готови за нещо голямо? Дали Федерер, Надал и Джокович ще продължат безметежната си доминация? И дали не е настъпил точният момент, в който Григор да се възползва от смяната на поколенията?