Голямата легенда в борбата Любомир Ламбов се бори за живота си след тежка катастрофа, пише „Днес България“. 70-годишният спортист е настанен в реанимацията на УМБАЛ – Бургас с изгаряния, счупен таз, ребра и фрактура на главата. При приемането е бил в кома, от която за щастие е излязъл, но опасността остава и се нуждае от кръводаряване.

Инцидентът е станал в четвъртък, 21 септември на пътя Бургас – Карнобат. Бургаският спортист е пътувал за турнира „Атанас Комшев“. По данни на очевидци, Ламбов е бил намерен, когато колата вече е била блъсната и изваден от автомобила, преди колата да експлодира.

Семейството му апелира всеки, който може да дари кръв в кръвния център на Бургас на името на ЛЮБОМИР ПЕТКОВ ЛАМБОВ. Кръвната група не е от значение!

Любомир Ламбов е роден на 3 януари 1953 г. в Малко Търново. Започва да тренира класическа борба през 1966 г. в Карнобат при Иван Тотев, който му показва тънкостите на спорта.

Като юноша, през 1971 става балкански шампион в отбора по класическа борба на ЦСКА София, а след това се състезава за тима на Черноморец с треньор Крали Бимбалов. Големите успехи на тепиха постига при ветераните, когато през 2007-ма година пристига в Америка. От 2007-ма до 2020 г. живее в САЩ, като последният му адрес е бил в Чикаго. Към момента си живее в бургаския ж.к. „Славейков“.

През 2016 година Любомир Ламбов печели златото при класиците в първенството на САЩ. Тогава 64-годишният борец грабва титлата в Лас Вегас, играейки за „Чикаго Рестлинг Клуб“. На финала юначният българин побеждава бивш медалист от Олимпийските игри. Освен в олимпийския стил, Ламбов се бори и в свободен стил, където печели бронзов медал.

Тези успехи не са случайни. Любомир Ламбов е вицешампион на света от Атина, Гърция, през 2015-та година и трикратен бронзов медалист от Разибор, Полша, през 2012 от Будапеща и през 2016 от Сайнеоки, Финландия.

Също така той държи рекордът в световната борба за най-възрастен национал на България в шампионата на планетата.

Любомир Ламбов става шампион по класическа борба на Америка и през 2017-та за ветерани в категория до 76 кг, възрастова група „Е“.

В САЩ Любомир Ламбов е бил треньор по класическа борба на деца, шофьор на такси и шофьор на камион.