Доволна съм, все пак е медал, но със сигурност доста съжалявам, водех до последно. Това каза първо за БНТ Белослава Кръстева, която спечели бронзов медал при девойките на световното първенство по шахмат в Мексико Сити късно снощи.

19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се окичи със златото. Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си с белите над ирландката Триша Канямарала през вчерашния ден също събра 8,5 точки. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Белослава Кръстева даде специално интервю за предаването "Денят започва" на живо от Мексико Сити.

19-годишната шахматистка сподели, че умората си е казала думата накрая.

"Играх добра партия и направих груба грешка и после нямаше какво да направя", обясни младата ни състезателка по шахмат.

"Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, почти две седмици под непрекъснато напрежение", разказа Белослава Кръстева.

"Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам го спечеля и ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат", обясни талантливата шахматистка.

"Голяма гордост и радост от спечелването на бронзов медал от Белослава. Това е един успех, който се базира на много труд, усилия, работа през годините и на любов към шаха", сподели Людмил Кръстев в студиото на БНТ.

19-годишната шахматистка от своя страна благодари на баща си за подкрепата и разказа, че той е причината да се занимава с шахмат.

"Той ми показа как се местят фигурите, той ме запали, в началото ме биеше и бях много разстроена от този факт, и исках да го победя, така се запалих и тръгнах.

Новото чудо на българския шах Белослава Кръстева загуби финала на Световното до 20 години