На днешния ден се навършват точно 50 години от един от най-великите мачове в историята на българския футбол. На 29 декември 1965 г. "лъвовете" побеждават Белгия с 2:1 на неутрален терен във Флоренция и се класират за финалите на световното първенство в Англия.

В герой за българския отбор се превръща Георги Аспарухов, който бележи и двата гола. На терена от нашите са още Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гаганелов, Димитър Ларгов, Добримир Жечев, Петър Жеков, Стефан Абаджиев, Димитър Якимов и Иван Колев. Ването е изгонен от игра три минути преди края, след като се сборичква с десния бек на белгийците.

За мача в града на Данте Алигиери е написано много, пише Sportal.bg. Знае се и за съня на Гунди преди мача, за фокусите, които Мистер Сенко прави на футболистите в самолета, за поздравителната телеграма , която Тодор Живков праща на героите, отказът на RAI да пусне директен телевизионен сигнал до България и т.н. Любопитно защо никой от Българския футболен съюз не сети да организира честване на юбилея от историческия двубой.