България грабна епична победа с 3:2 срещу Швеция в световната квалификация в Група А на националния стадион "Васил Левски". Така нашите сложиха край на половинвековната прокоба без победа срещу този съперник. Последният ни успех датира от далечната 1967 година. Нашите играха сърцато и победиха заслужено, въпреки че селекционерът Петър Хубчев бе изгонен от рефера още в началото. Лъвовете напълно надиграха шведите тактически и максимално се възползваха от празните пространства в отбраната на Тре Крунур и от внъзможностите си за гол. В същото време се бранеха организирано, а вратарят Пламен Илиев оправда прозвището си Тигъра и спаси дузпа и още няколко голови удара на гостите. Другият герой за нашите бе капитанът Ивелин Попов, който си взе бележка от претенциите на Хубчев към него и направи голям мач, взимайки дейно участие и при трите ни гола.

Още в 6-та минута българите пропуснаха отлична възможност. Страхил Попов центрира отдясно и топката попадна у Чочев, който я пое лошо и не можа да отправи удар. В 12-та националите разиграха блестяща контра, завършила с гол. Ивелин Попов овладя една топка в нашата половина, изведе отлично Миланов по левия фланг, той центрира и Станислав Манолев с глава засече топката в мрежата.

Само 4 минути по-късно гостите пропуснаха дузпа за нарушение на Костадинов. При корнер отдясно той хвана Гранквист, който се строполи на земята и реферът само това и чакаше. Вратарят Пламен Илиев обаче спаси дузпата бита от Форсберг, а след това и добавката. Минута по-късно селекционерът Петър Хубчев бе изгонен от италианския рефер заради бурната си реакция за един отсъден фаул в полза на шведите. Малко след това Ивелин Попов пропусна да удвои, след като напредна през центъра, но би встрани от вратата. 

В 29-та минута нашите наивно допуснаха гостите да изравнят. При корнер отдясно Манолев и Чорбаджийски не се разбраха кой да покрие Лустиг, той се извиси и с глава забоде топката в мрежата. Радостта на шведите трая кратко. В 33-та минута Костадинов се реваншира за направената дузпа и засече с глава центриране от фаул отляво на Ивелин Попов, давайки нов аванс на България. Няколко минути по-късно вратарят на гостите спаси удар на Ивелин Попов. В самия край на полувремето обаче възпитаниците на Хубчев допуснаха второ нелепо изравняване. След пряк свободен удар отдясно непокритият Маркус Берг се извиси и с глава вкара топката в мрежата.

Второто полувреме започна с натиск на шведите, които пропуснаха две възможности, спасени блестящо от Пламен Илиев. Междувременно халфът на Ботев Тодор Неделев замени Миланов и освежи действията на нашите. След натиска на гостите нашите постепенно си върнаха инициативата. В 80-та минута Ивелин Попов и Чочев разиграха отлично двойно подаване и последният с техничен удар от границата на пеналта вкара трети гол за България. В последните минути гостите опитаха всичко, за да изравнят, но нашите се бранеха като лъвове.

Победата ни изкачи на трето място в група А, само на точка от второто, което дава право на бараж за класиране. Така отново сме в играта преди гостуването ни на Холандия на 3 септември. В другите срещи Франция разгроми Холандия у дома с 3:0, а Люксембург победи като домакин Беларус с 1:0.

БЪЛГАРИЯ - ШВЕЦИЯ 3:2

1:0 Манолев (12), 1:1 Лустиг (29), 2:1 Костадинов (33), 2:2 Берг (44), 3:2 Чочев (80)

България: 13. Илиев, 2. Попов, 3. Занев, 4. Чорбаджийски, 6. Славчев, 7. Костадинов, 10. Попов (к) (83-9.Димитров), 11. Манолев (75-12.Краев), 15. Божиков, 17. Миланов (61-8.Неделев), 18. Чочев
Селекционер: Петър Хубчев

Швеция: 1. Олсен, 2. Лустиг, 3. Линдельоф, 4. Гранквист (к), 6. Аугустинсон, 8. Екдал (70-7.Ларсон), 9. Берг, 10. Форсберг, 13. Йохансон (85-22.Арментерос), 20. Тойвонен, 21. Дурмаз (82-17.Клеасон)
Селекционер: Яне Андерсон

Главен съдия: Паоло Талиавенто (Италия)

Жълти картони: Костадинов, Божиков, Чорбаджийски, Тойвонен, Чочев

Стадион: “Васил Левски”, София - 10 000 зрители

Класиране в група "А":

1. Франция 16 т.

2. Швеция 13 т.

3. България 12 точки

4. Холандия 10 т.

5. Беларус 5 т.

6. Люксембург 4 т.

Следващи мачове (3 септември):

Холандия - България
Беларус - Швеция
Франция - Люксембург